Gerekli yapılandırma :
Mandrake Linux'u makinenize kurmanın birçok yolu vardır. Bunlardan biri Mandrake Cd'sini CD sürücünüze yerleştirip Biostan CD boot özelliğini açarak kurulum yapmaktır. ( bu tür kurulum tavsiye edilir.) Bu tür kurulum için 1. yönergeyi izleyin.
NOT:
Mandrake Linux'u Sisteminizdeki bir Windows 95/98/Me sistemin üzerinede kurabilirsiniz. Bu tür bir kurulumun avantajları oldupu gibi dezavantajlarıda bulunmaktadır. Avantajları partisyon düzenlemekten kurtulursunuz. Devavantajları gerek kurulum gerekse çalışma anında normalden yavaş çalışacaktır. Windows sisteminizi güncellediğinizde veya tekrar yüklediğinizde Linux kurulumunu kaybetmiş olacaksınız. Tavsiye edilen bir kurulum şekli değildir. Bu tür kurulum için 2. yönergeyi izleyin.
Aşağıda Mdk Linux'u kurabileceğiniz yollar gösterilmiştir:
Kurulum CD'si açılış Cd'si olarak kullanılabilecek özelliktedir. Kurulum CD'sini cd sürücünüze yerleştirin. Sistemi yeniden başlatın. BIOS üzerinden Cd'den boot özelliğinin açık olduğuna emin olun. Makine açılınca karşınıza bir ekran gelecektir. Kuruluma başlamak için [Enter] tuşuna basınız. Ek yardım almak için [F1] tuşunada basabilirsiniz.
NOT:
Nadirde olsa bazı anakartlar CD'den boot özelliğini desteklemez. (Sistem açılırken del tuşuna basarak bios'a giriniz. Ordan iç menülerden Boot selection veya benzeri bir menü vardır. Ordan 1. boot olarak CDROM'u seçin). Böyle bir durum ile karşılaşırsanız. Açılış disketi yapmak için 3.yönergeyi izleyiniz.
Mandrake Linux'u bir windows klasörüne disk partisyonları ile oynamadan kurulum yapmak için aşağıdaki sırayı takip ediniz.
NOT:
Eğer windows altında CDnin Otomatik Başlat (AUTORUN) özelliği çalışmaz ise siz bunu bilgisayarıma girip kendiniz çalıştırmanız gerekmektedir.
Bunu şu dosyayı çalıştırarak yapabilirsiniz:
D:\dosutils\autorun.exe
( D: yi Cd sürücünüzün ismi olarak kabul ediyorum.)
Eğer bilgisayarınız CD'den açılış(boot) özelliğini desteklemiyorsa aşağıdaki yönergeyi izleyerek bir açılış disketi yapabilirsiniz:
Kurulumu başlatmak:
Eğer herhangi bir şekilde bundan önce ki kurulum şekilleri sisteminizle uyum sağlayamadı ise veya farklı bir medya üzerinden kurulum yapma düşüncesi içerisindeyseniz öncelikle bir açılış disketi oluşturmalısınız:
"xxxxx.img" yazan yerlere aşağıdan uygun gördüğünüz imaj ismini yazınız:
cdrom.img | CD sürücüden kurulum için |
hd.img | Sabit diskten kurulum için (Linux, Windows, veya ReiserFS dosya sistemlerinden) |
network.img | ftp/nfs/http sunucu üzerinden kurulum için |
other.img | nadiren kullanılan donanımlar üzerinden kurulum |
pcmcia.img | pcmcia aygıtlardan kurulum içinin |
usb.img | USB aygıtlardan kurulum için: USB Ağ adaptörleri, veya USB CDROM/CDRW'lerden |
blank.img | Kendi Linux çekirdeğinizden kurulum için |
blank.img dosyası en ufak özelleştirilebilinir kurulum içindir.
Sisteminizi illa grafiksel arabirimde kurmanız şart değildir. isteğe bağlı olarak metin tabanlı bir kurulum sistemine başvurabilirsiniz. Bunu yapmak için Mandrake Linux'a Hoşgeldiniz ekranında [F1] tuşuna basarak komut satırını aktif hale getirin. Gerekli açıklamalarıda oradan okuyabilirsiniz. Şimdi komut girme satırına text yazıp(tırnakları yazmayın) [Enter] tuşuna basınız.
Eğer varolan bir Mandrake Linux sisteminizi kurtarma gereksiminiz olursa ( ki bu duruma raslama imkanınız normal kurulumla bir alakası yoktur) aynı metin tabanlı kurulumda yaptığımız gibi Mandrake Açılış ekranında [F1] tuşuna basınız. Çıkacak olan komut satırında rescue yazıp [Enter] tuşuna basınız. ( tırnakları yazmayınız)
http://www.linux-mandrake.com/drakx/README sitesinden daha teknik açıdan yeterli bilgilendirmeye ulaşabilirsiniz.
ÖNEMLİ NOT:
Linux'ta "root" hesabının özel bir anlamı vardır. "root" kullanıcı olarak değil yönetici olarak görülür. Ve her konuda uzman olduğu sistem tarafından düşünülür. Bu nedenle asla hiçbir uyarıya maruz kalmadan sistemi komple silebilir. Bu nedenle sistemi ilk kurduktan sonra "userdrake" uygulamasını kullanarak yeni kullanıcılar oluşturup, o kullanıcıları günlük işlerinizde kullanınız. Root yetkilerine sahip olmak karizmadan çok SORUMLUKUK ister. ASLA sistem üzerinde bilmediğiniz yerlere ROOT hesabınız ile giriş YAPMAYINIZ.
Pengueniniz ve verilerinizin Güvenliği için lütfen "root" hesabını kullanırken birkere daha DÜŞÜNÜNÜZ.
Kurulum ve diğer hertürlü sorunlarınızda ilk ziyaret edeceğiniz adreslerden biri içerisinde birçok Sıkça Sorulan Sorular(FAQ) bulunan bu site olmalıdır:
Ömer Fadıl USTA (09/09/2002)
omer_fad@hotmail.com