Mandrakelinux

Kurulum Yönergeleri

Gerekli yapılandırma :

Mandrakelinux'u makinenize kurmanın birçok yolu vardır. Bunlardan biri Mandrake Cd'sini CD sürücünüze yerleştirip Biostan CD boot özelliğini açarak kurulum yapmaktır. ( bu tür kurulum tavsiye edilir.) Bu tür kurulum için 1. yönergeyi izleyin.

NOT:


Aşağıda Mdk Linux'u kurabileceğiniz yollar gösterilmiştir:

  1. CD'den boot ederek
  2. Windows bir sistemden açılış disketi yaparak
  3. Diğer kurulum methodları


1. Cd'den Boot ederek

Kurulum CD'si açılış Cd'si olarak kullanılabilecek özelliktedir. Kurulum CD'sini cd sürücünüze yerleştirin. Sistemi yeniden başlatın. BIOS üzerinden Cd'den boot özelliğinin açık olduğuna emin olun. Makine açılınca karşınıza bir ekran gelecektir. Kuruluma başlamak için [Enter] tuşuna basınız. Ek yardım almak için [F1] tuşunada basabilirsiniz.

NOT:

Birinci CD den boot (önyükleme) denemeniz başarısızlıkla sonuçlanırsa aynı işlemi birde İKİNCİ CD vasıtası ile deneyiniz. Nadirde olsa bazı anakartlar CD'den boot özelliğini desteklemez. (Sistem açılırken del tuşuna basarak bios'a giriniz. Ordan iç menülerden Boot selection veya benzeri bir menü vardır. Ordan 1. boot olarak CDROM'u seçin). Böyle bir durum ile karşılaşırsanız. Açılış disketi yapmak için 2.yönergeyi izleyiniz.

[sayfanın en üstü]


2. Windows bir sistemden açılış disketi yaparak

Eğer bilgisayarınız CD'den açılış(boot) özelliğini desteklemiyorsa aşağıdaki yönergeyi izleyerek bir açılış disketi yapabilirsiniz:

Kurulumu başlatmak:

[sayfanın en üstü]


3. Diğer Kurulum Methodları

Eğer herhangi bir şekilde bundan önce ki kurulum şekilleri sisteminizle uyum sağlayamadı ise veya farklı bir medya üzerinden kurulum yapma düşüncesi içerisindeyseniz öncelikle bir açılış disketi oluşturmalısınız:

"xxxxx.img" yazan yerlere aşağıdan uygun gördüğünüz imaj ismini yazınız:

cdrom.img CD sürücüden kurulum için
hd.img Sabit diskten kurulum için (Linux, Windows, veya ReiserFS dosya sistemlerinden)
network.img ftp/nfs/http sunucu üzerinden kurulum için
hdcdrom_usb.img USB'ye bağlanmış sabit diskten veya cd sürücüden kurulum
network_gigabit_usb.img Gigabit veya USB bir networkten kurulum için
pcmcia.img pcmcia aygıtlardan kurulum için
blank.img Kendi Linux çekirdeğinizden kurulum için

blank.img dosyası en ufak özelleştirilebilinir kurulum içindir. Ve Kendi Derlediğiniz Çekirdeğinizi kullanır! Kendi derlediğiniz sistem çekirdeğini bu imajı kullandığınız diskete "vmlinuz" ismi ile kopyalayınız. Çekirdeği derleme sırasında modül olarak hiçbir kısmı belirlemeyiniz!.

[sayfanın en üstü]


Sisteminizi illa grafiksel arabirimde kurmanız şart değildir. isteğe bağlı olarak metin tabanlı bir kurulum sistemine başvurabilirsiniz. Bunu yapmak için Mandrakelinux'a Hoşgeldiniz ekranında [F1] tuşuna basarak komut satırını aktif hale getirin. Gerekli açıklamalarıda oradan okuyabilirsiniz. Şimdi komut girme satırına text yazıp(tırnakları yazmayın) [Enter] tuşuna basınız.

Eğer varolan bir Mandrakelinux sisteminizi kurtarma gereksiminiz olursa ( ki bu duruma raslama imkanınız normal kurulumla bir alakası yoktur) aynı metin tabanlı kurulumda yaptığımız gibi Mandrake Açılış ekranında [F1] tuşuna basınız. Çıkacak olan komut satırında rescue yazıp [Enter] tuşuna basınız. ( tırnakları yazmayınız)

http://www.linux-mandrake.com/drakx/README sitesinden daha teknik bilgilendirmeye ulaşabilirsiniz.

[sayfanın en üstü]


Normal bir kurulumun ana hatları aşağıdaki gibidir:

  1. Kurulum cd'nizi(veya açılış disketini) CD sürücünüze(veya disket sürücünüze) yerleştirin ve makinenizi yeniden başlatın.
  2. Mandrakelinux karşılama ekranı geldiğinde direk [Enter] tuşuna basınız. Ve kurulum yönergelerini takip ederek istediğiniz bir kuruluş şeklini başlatınız.(Emin olun sandığınızdan çok daha basit.)
  3. Kurulum işlemi tamamlandığında CD-ROM'u ve disketi çıkartınız(tabi varsa). Makineniz bir aksaklık çıkmadığı sürece kendi kendini yeniden başlatacaktır. Eğer bu olmazsa siz kendiniz başlatın.
  4. Mandrakelinux'unuz açılacaktır. Açılma işlemi sonrasında sisteme "root" larak giriş yapıp gerekli ayarlamaları tamamlayınız. (unutmayın "root" kullanıcısı iken hiçbir şekilde uyarılmaz veya durdurulamazsınız. Sisteme zarar verebilirsiniz.) (Bu yüzden kendinize ayrı bir hesap açmanız şiddetle önerilir.)

ÖNEMLİ NOT:

Linux'ta "root" hesabının özel bir anlamı vardır. "root" kullanıcı olarak değil yönetici olarak görülür. Ve her konuda uzman olduğu sistem tarafından düşünülür. Bu nedenle asla hiçbir uyarıya maruz kalmadan sistemi komple silebilir. Bu nedenle sistemi ilk kurduktan sonra "userdrake" uygulamasını kullanarak yeni kullanıcılar oluşturup, o kullanıcıları günlük işlerinizde kullanınız. Root yetkilerine sahip olmak karizmadan çok SORUMLUKUK ister. ASLA sistem üzerinde bilmediğiniz yerlere ROOT hesabınız ile giriş YAPMAYINIZ.

Pengueniniz ve verilerinizin Güvenliği için lütfen "root" hesabını kullanırken birkere daha DÜŞÜNÜNÜZ.

Mandrakelinux'la iyi Şanslar !

[sayfanın en üstü]


Ek yardım için Aşağıdaki sitelere göz gezdiriniz:


Ömer Fadıl USTA (21/03/2003)
omer_fad@hotmail.com
omer@linuxmail.org
ICQ#10254358